October 31, 2012

Tutorial Bunga Dari Kertas Crepe

Assalamualaikum WBT.. 
Semoga berada dalam keredhaan Allah dan limpahan kasih sayangNya.. ^__^
Sekarang sedang gigih la sangat membuat bunga kertas crepe ini.. Alhamdulillah sudah siap banyaklah juga.. (kalau dalam matematik, lebih daripada dua dah dikira banyak..hihi). Ana nak share cara-cara nak buat bunga kertas crepe ni.. senang saja, cuma memerlukan beberapa bahan saja.. kos pun murah sangat-sangat..  Walaupun sekadar nak try untuk suka-suka pun tak rugi :)

Step 1 :
Bahan dan alatan adalah gunting,
dawai halus (RM 1.00/Bungkus),
 kertas crepe  (RM 0.60/keping )

Step 2 :
Kertas dipotong segi empat sama mengikut ukuran sehelai tisu.
Mula-mula ana buat, skema ukur guna tisu. 
tp dah lama-lama agak-agak saja.hehe
Step 3 :
Saiz kertas mengikut ukuran sehelai tisu 
dipotong kepada 4 bahagian lagi. 
faham ke?? haha.. pergi try buat skrg... :p
Step 4 :
Kemudian, setiap bahagian itu di lipat-lipat seperti gambar di atas.
 ikut kesukaan masing-masing. ana buat 2 lapisan purple+putih.hehe
Step 5 :
Ikat dawai halus dekat tengah-tengah. 
senang cerita macam dalam gambar kat atas..hehe

Step 6 :
Then...potong hujung kertas, bagi tajam. 
hasil nyer akan dapat dilihat setelah bunga siap.
Siapa-siapa yang xdengar cakap tu.. tak gunting pun takpe, 
nnt boleh juga tengok apa hasilnya..tak cantik ;)
Step 7 :
Then lagi.. tarik-tarik kertas crepe yang melekat itu. 
Pandai-pandai la adjust supaya jadi bunga yang kembang mekar.. hoho
Step 8 :
tadaaaaa... siap! inilah hasilnya. cantik tak?? 
lepas tu campak dalam kotak..buat lagi dan lagi dan lagi.. -_-"

Nota Hati : Agak-agaknya bila nak siap 100 kuntum ye. .kalau 1 hari saja mood nak berDIY datang, 29 hari lagi mood malas bertandang..huhu kalau la.. Kakakku yang Rajin bodek sikit  nak tolong, gumbiranya hatiku.. :D Semoga Allah permudahkan urusan dunia dan akhirat ku.. Aamiin ^__^


October 12, 2012

Jadual Cuti Sekolah 2013

Assalamualaikum wbt.. ^__^


Jadual cuti sekolah untuk tahun depan sudah keluar.. Ecece.. tiba-tiba je alert dengan jadual cuti sekolah..hoho 

Budak Comel      : "Kak, jadual cuti sekolah tahun depan ada perubahan tarikh lah... nak tengok?"

Kak Cute la sgt   : "Apa dia...? jadual cuti sekolah? *sambil kerut-kerut dahi*

Budak Comel      : "A'ah.. cuti sekolah tahun depan,2013.."

Kak Cute la sgt  : "Pastu... apa kaitan dengan akak??.. akak bukan ada anak sekolah pun.." *sambil buat muka*

Sabar-sabar.. huhu.. Tak boleh di ajak bersembang langsung.. bukan mengumpat pun wahai akak Cute la sgt... kite lupa anak-anak akak sudah besar-besar. sebab akak nampak muda.....  :))

Jadual cuti sekolah tahun 2013 :

Cuti Pertengahan Penggal 1 (23.03.2013 hingga 31.03.2013)
Cuti Pertengahan Tahun (25.05.2013 hingga 09.06.2013)
Cuti Pertengahan Penggal 2 (07.08.2013 hingga 18.08.2013)
Cuti Akhir Tahun (16.11.2013 hingga 01.01.2014) 

NotaHati : Orang buat muka dengan kita.. Kita buat smile pada dia.. Yeayy! ^__^


http://azmeerahmadshahruddin.blogspot.com/2011/09/jangan-nak-ada-aku-kisah-sangatlah-kan.html

October 10, 2012

Bantuan Untuk Baby Adam

Assalamualaikum wbt.. Alhamdulillah Allah swt masih memberikan kita nikmat iman dan islam..nikmat anggota, nikmat bernafas di destinasi persinggahan kita iaitu dunia sementara ini..


Pagi tadi sampai-sampai pejabat tengok MHI TV3.  Temubual dengan ibu ayah baby adam. Buka blog, ada update juga dekat mynameismy :) Ya Allah.. sedihnya tengok keadaan adam. Besar pengorbanan ibu adam, kuatnya semangat insan kecil itu berhadapan dengan penyakitnya. Tubuh itu terlalu kecil untuk menghadapi kesakitan itu. Tapi kita kena yakin dan percaya... Allah swt takkan uji setiap hambaNya tanpa hikmah.

Tak sanggup nak tengok keadaan baby adam.. Ya Allah kesiannya.. Ya Allah sakitnya.. itu je yang mampu ana luahkan sepanjang melihat keadaan adam, bagaimana ibu adam membersihkan adam. Tubuh yang hanya kaku.. penuh dengan luka duka tapi punyai kekuatan yang luar biasa. Itulah baby Adam Syukri.

Marilah kita membantu keluarga itu... mungkin kita sudah ada anak-anak dan bakal menjadi ibu kepada anak-anak kita. Semoga Allah menilai setiap usaha dan bantuan kita dengan pahalanya yang berganda-ganda. 

Jika tidak mampu dengan wang ringgit, cukuplah doa yang tulus ikhlas kepada Allah swt untuk kesembuhan baby adam dan kekuatan buat keluarganya.


Untuk sumbangan, bolehlah disalurkan kepada akaun bank si ibu:
Noraisah  Mohamad Malena
161136331818 (Maybank) atau 02040007292201 (CIMB)

"Ya Allah, hilangkan dari dirinya penyakit, kembalikan dia kepada kesehatan dan ke-sembuhan. Bantulah dia dengan sebaik-baik perlindungan, dan kembalikan dia kepada sebaik-baik kesembuhan. Jadikanlah apa saja yang dirasakannya pada waktu sakitnya sebagai pahala untuk kehidupannya dan penghapus atas segala kesalahan-nya. Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad. Amin Ya Allah , Amin Ya Robbillalamin."

Notahati : Besarnya pengorbanan seorang ibu untuk anaknya. Alhamdulillah sahabat kesayanganku zulfanida dan jadi mama semalam. Doakan baby dan mamanya baik-baik saja ye. Tahniah juju...hehe ^___^

"Jaga Diri, Hiasi Peribadi"
~tamansyurga_87~

October 9, 2012

PRU : Nasihat Buat Pemerintah dan Bakal Memerintah


  


Nasihat Tokoh Islam itu kepada pemerintah: 

- Al-Hasan Al-Basri tidak pernah lupa untuk memberikan nasihat kepada pemerintah mengenai sesuatu perkara yang beliau anggap sebagai kebenaran walaupun nasihat yang diberikan itu agak pedih bagi mereka. Pernah berlaku suatu ketika di mana beliau diminta pendapat oleh Umar bin Hubairah mengenai sesuatu perkara yang diperintahkan oleh Khalifah Yazid bin Abdul Malik sedangkan Umar bin Hubairah sendiri tidak berpuas hati mengenai perkara tersebut, lalu beliau menjawab: "Wahai Ibnu Hubairah! Takutlah kepada Allah di dalam melaksanakan apa yang diperintahkan oleh Yazid dan janganlah kamu takut kepada Yazid di dalam melaksanakan perintah Allah. Ketahuilah bahawa Allah s.w.t berkuasa untuk melindungi kamu dari kemarahan Yazid sedangkan Yazid tidak berkuasa untuk melindungi kamu dari kemurkaan Allah. Wahai Ibnu Hubairah! Sedikit masa lagi malaikat yang sangat bengis dan tidak pernah melanggar perintah Allah akan datang kepada kamu. Ia akan memindahkan kamu dari katil kamu ini. Ia akan memindahkan kamu dari Istana kamu yang sangat luas ke kubur kamu yang sangat sempit, di sana kamu tidak akan bertemu dengan Yazid sebaliknya kamu akan bertemu dengan amalan perbuatan kamu yang melanggar perintah Tuhan Yazid. Wahai Ibnu Hubairah! Sekiranya kamu tetap bersama dengan Allah dan sentiasa berada di dalam keadaan melakukan ketaatan kepada-Nya, kamu akan terselamat dari malapetaka Yazid bin Abdul Malik di dunia dan di akhirat kelak, tetapi sekiranya kamu sentiasa bersama dengan Yazid di dalam melakukan maksiat kepada Allah s.w.t, Allah akan menyerahkan kamu kepada Yazid. Ketahuilah wahai Ibnu Hubairah, sesungguhnya kita tidak boleh mentaati kepada perintah seseorang makhluk di dalam perkara yang melanggar perintah Allah." Mendengar kata-kata tersebut Ibnu Hubairah terus menangis sehingga tangisannya itu membasahi janggutnya. 

NotaHati : Pilihlah permimpin yang akan memimpin kita ke syurga Allah SWT di akhirat kelak. Bukan pemimpin yang hanya membuatkan kita terbuai dengan syurga dunia yang penuh khayalan semata-mata.

"Jaga Diri, Hiasi Peribadi" 
~ tamansyurga_87~ ^__^